top of page

Vinterväder och Tassar


Det är januari och vi är mitt i vinterns härliga väder. Väder som skiftar en hel del, från snö till ishalka till töväder för att typ börja om igen. Oavsett om man har en aktiv hund eller inte så är det oftast nu man tittar till tassarna på hunden. Trampdynor som blir torra, de spricker eller fastnar snö i klumpar under tassen.


För att kunna leva ett aktivt liv behöver tassarna må bra, de är en viktig del i hundens rörelseomfång och välmående.

En spricka eller skada i en tass kan ta lång tid att läka och har man otur så kan det även uppstå komplikationer, vilket förlänger läkningstiden och träningen pausas en längre tid framöver. En skadad trampdyna leder till att hunden felbelastar sin kropp under rörelse, som i sin tur skapar spänningar i kroppen. Små spänningar kan skapa stora problem och skador på sikt, så att vara noga med att kolla av tassarna ofta är ett sätt att kunna åtgärda innan det blir för stort.


En tass består inte bara av trampdynor, tår och klor. Tittar vi bortom allt detta så hittar vi skelett ben, leder, ligament, muskler, nerver och blodkärl.

En hel funktionscentral så att säga!


Genom tassarna kan hunden känna om det är hårt eller mjukt underlag, om det är halt eller finns vassa föremål, samt även värme och kyla. Även genom sina trampdynor svettas hunden och kan på så sätt avleda värme.

Ha för vana att kolla igenom din hunds tassar ofta, titta efter påbörjande sprickor och torra trampdynor. Titta även runt om trampdynorna, även mellan tårna kan det dyka upp småsår.


Bor du där det saltas på vägarna och trottoarer, rekommenderar jag att tvätta tassarna med en mild såpalösning när ni kommer in efter promenaderna. Alternativt ha på skor/sockar på tassarna under promenaden för att undvika att trampdynorna kommer i kontakt med saltet.

Har sprickor uppstått, dra ner på aktiviteten så att tassarna inte utsätts för mer slitage tills sprickorna läkt. Smörj in tassarna en stund innan ni går ut, så salvan får verka en stund. Alternativt smörja in tassarna och sen sätta på en socka.

Även laserterapi har visats sig vara jättebra mot svårläkta sår på tassar.


Det man ska ha med sig när man tvättar och smörjer in med tassalva ofta, är att kroppens egna skyddsbarriär förändras. De fetter den själv tillverkar kan försvagas och genom att smörja in när det inte behövs kan leda till att trampdynorna blir torrare. Är tassarna fina och det inte finns någon anledning till att smörja in dem, så låt bli. Låt kroppen få använda sig av det den producerar. Att smörja in i förebyggande syfte kan leda till mer problem och mer jobb.


Har man dock en hund som ofta får torra trampdynor, kan jag rekommendera att tillsätta tillskott som t.ex: Omega-3. På så vis hjälper vi hundens kropp att bygga upp sin skyddsbarriär inifrån och ut.


Förutom trampdynorna så är även hundens klor viktiga.

De är känslomarkörer för hunden, som skickar signaler mellan tass till hjärnan med information om vad för underlag det är och vad det är för värmeförhållanden.

Även här påverkas hunden när den rör sig och felbelastningar uppstår om de går för länge med långa klor.

Långa klor kan även brytas av och de kan fastna i saker som i sin tur kan bli ett klobrott. Förutom att det gör väldigt ont så kan läkningen samt rehabiliteringen bli lång.


Jag rekommenderar att man har en dag i veckan för att kolla över klorna. Inte alltid man behöver klippa klorna varje vecka, men man får då in en rutin att kolla över dem. Behöver du inte klippa klorna, ta den tiden och lägg en hanteringsträning istället. Kolla igenom hela tassen och få en kännedom hur din hunds tassar mår. Den här typen av träning kan vara viktig när det är skarpt läge och man måste kanske till veterinären akut.


Med det sagt så ska jag nu ta och klippa klorna på en av mina egna hundar, med tre stycken hundar här hemma så har man ett par tassar att kolla igenom. ;)// Mikaela Lindman

62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page