top of page
Skribentens bildMikaela Lindman

Vila - nödvändigt eller en struntsak?

Uppdaterat: 6 jan. 2024

Man hör ofta från olika håll om att man behöver planera in vila i hundens träningsschema. Men är det så nödvändigt? Varför säger de att man behöver låta sin hund vila? Vad händer med kroppen och dess muskler om man inte vilar?

Alla hundar behöver vila oavsett vad för sport de utövar, hur mycket eller hur lång vila är beror på intensiteten på träningen och vad för individ man har. Att vila är återhämtning för hunden, kroppen jobbar fortfarande fast hunden är i vila.

För att få en så hållbar hund som möjligt och som kan prestera under träning/tävling, behöver man hitta en balans mellan träningen och vilan.


Muskler är en färskvara som påverkas av rörelse och belastning. I träningen bryts muskler ner, lätt förklarat är att det blir små muskelbristningar i muskeln. Som sen när hunden vilar läker ihop och musklerna byggs upp igen för att bli starkare. Kör du på och fortsätter träna din hund, kanske också ökar belastningen mer och mer utan att den får vila. Kommer hundens muskler att brytas ner och kan inte absorbera träningen. (Med andra ord så är vilan viktigt i din hunds träning.)

De små muskelbristningarna blir större och vi får en skada på muskeln.

En muskelskada kan ta lång tid att läka, nu pratar vi månader innan det är färdigläkt. Det kan bli så illa att hunden får stå över träningen och tävlingen det året, lägga fokus på nästa säsong när allt är färdigläkt.

Exempelvis en jakthund kan få stå över jakten det året för att vara med året därpå. Efter att skadan är läkt och man har rehabiliterat upp den.


Även för det mentala behöver vi vilan! Vissa individer har lättare att gå upp i stress och tappar motivationen. För att bibehålla intresset, öka inlärningsförmågan och för att minska stressnivåer så behövs en mental vila.


Vilodagar behöver inte vara rent av "liggandes på en bädd vila hela dagen"! Har man en "fysisk" vilodag, går det bra att lägga in lättare rörelseträning för att påskynda återhämtningsfasen. Exempelvis promenader utan belastning eller en kortare joggingrunda för att öka cirkulationen.

Är det en "mental" vilodag så är det också en vilodag, med korta kiss/bajspromenader utan en massa måsten.


Mitt tips till dig är: Lär känna din hund!

Varje hund är en individ och ska även behandlas utefter det, oavsett om du har en hund eller flera hundar i hushållet. Håll koll på hur fort hunden kommer ner i varv efter ett träningspass. Är den fortfarande trött efter halva dagen har gått eller rent av in på dagen därpå? Då skulle jag säg att du gått på för fort och hårt, dra ner på antingen tiden eller belastningen.

Hur är den när den reser sig upp efter vilan? Stel? Kort i stegen? Pigg? Alert?

Ju mer vi lär känna våra hundar desto lättare är det att anpassa träningen utefter.

I början av en träningssäsong kan hunden behöva flera vilodagar för att sen korta ner dem ju längre in i säsongen ni kommer.


Ett sista tips jag kommer lämna er med är: Variation!

Variation i träningen ger en förbättrad inlärningseffekt, där vi från flera håll och miljöer ger en större och bredare handlingsreportoar för rörelsen.

Vi förbättrar även träningseffekten genom varierad träning, vi får ett bättre resultat i vår träning.


En frisk och hållbar hund är det vi alla hundägare eftersträvar. Med det sagt så ligger det ett stort ansvar på våra axlar att hjälpa vår hund att hålla sig så frisk den bara kan och leva ett hållbart liv!


//Mikaela Lindman





159 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Hundmassage

Comments


bottom of page