top of page

Medicinskt laser och sårläkning

För er som inte vet vad medicinskt laser är så kommer en liten kortfattad förklaring.


Lasern jag arbetar med är en så kallad lågeffekt laser som är framtagen för veterinärvård. Laser är en smärtfri teknik som främst används för att lindra smärta, inflammation i muskler och leder, men även för skador, ödem och sår.

Laserljuset trängs in i vävnaden och arbetar på cellnivå. Det rena laserljuset tas upp av cellen som i sin tur stimuleras att använda starta sin egna läkningsprocess. Det är de celler som är skadade eller försvagade som tar åt sig laserljuset bäst. I kroppen skapas det en läkningsprocess och cellerna får hjälp att normalisera sig och bli friska helt enkelt.


I april förra året blev jag kontaktad av en hundägare som ringde mig i ett sista försök att rädda sin hund, efter otaliga besök och vård hos veterinär utan lycka. Jag hörde desperationen i rösten då den enda utvägen hon såg om det här inte funkade var avlivning.


Hunden heter Wille och är en stövare, som hade fått en skada under jakten i slutet av 2022. Under jakten hade Wille fått en pinne genom vänster hasled och några andra sår runtomkring. Han gick genomgå en mindre operation där allt såg bra ut post-op. Ett par veckor efter operationen ville inte ett av såren läka helt, in till veterinären igen och nya hemgångsråd fick de samt mediciner för att främja läkning. Så här höll det på i ett par månader, såret på Willes hasled ville inte läka alls. Deras liv kretsade kring att hålla såret rent och att Wille inte fick en chans att slicka eller bita upp det.


Matte till Wille ringde då hon hade hört om medicinskt laser men ville veta mer, vi pratade en lång stund i telefon och bestämde träff ett par dagar senare. Vid första träffen såg jag hur illa såret såg ut och Wille var måttligt stressad då han hade minnen vid tidigare veterinärbesök, som gjorde att stressnivån var relativt hög. Då Wille var väldigt otålig fick jag köra lasern fort och inte röra mig i hastiga rörelser då han triggades igång av detta.
Väldigt svårt att få till en bra bild på såret men ni ser hur uppfläkt och även hur varigt det var vid första besöket.Direkt efter första besöket bokade vi in 2 till rätt tätt bokat. Detta för att vi vill få till en så pass bra läkning som möjligt. Matte fick strikta order om att ha på krage på Wille samt även tvätta såret ordentligt.


2:a laserbehandling

Andra besöket kom 3 dagar efter det första, där vi körde ytterligare 10 min med laser för att sen tvätta rent såret tillsammans då det hade kommit lite var igen. Efter tvättningen kunde jag se att ny vävnad hade påbörjats och att vi var på god väg, men mycket hängde på att Wille inte kom åt såret och att ingen smuts kom in i såret.

Wille var fortfarande väldigt stressad av besöken så vi beslöt där och då att jag kommer hem till dem istället för fortsatt laserbehandling.


3:e laserbehandling

Tredje besöket kom även här 3 dagar senare, såret läkte på fint och började "sy" ihop sig med ny vävnad. Sju dagar hade gått sen första besöket och såret såg fint ut och hade börjat sin läkningsprocess. Visade matte bilder från första besöket så hon fick jämföra med dagens bild. Glädjen och hoppet som fanns i hennes ögon var rent underbart.
Fjärde besöket la vi lite mer än en vecka efter 3:e laserbehandlingen och läkningen såg jättefin ut.

4:e laserbehandlingen

Matte berättade även att Wille har fått vara utan sin tratt under observation ett par timmar per dag och att han hade låtit såret vara ifred.

Vi körde på med en sista laserbehandling på 15 min den här gången och såret fortsatte att läka på fint.


Matte hörde av dig två veckor efter sista besöket och meddelade att såret var helt läkt. Dessvärre har jag ingen bild på när det har läkt men ni ser resan från första behandlingen (vänstra bilden nedan) och sen den sista behandlingen (höger bild nedan).

I mitt yrke så använder jag laserbehandling främst när det kommer till muskel -eller ligamentskador, men då och då får jag fall som Wille att jobba med också.

Även vid tasskador så som djupa sprickor i trampdynor är laserbehandling väldigt effektivt som behandlingsmetod, då de kan vara svåra att läka.


Har din hund en sårskada så tveka inte att undersöka om det går att behandla med laser! :)

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page