top of page

Olyckan slår till, är du redo?

En olycka är inget man direkt vill tänka på men det är bättre att vara steget före om olyckan skulle ske. Men då är ju frågan, har du koll på vad du har hemma i form av material och saker?

Att ha ett första hjälpen kit hemma är aldrig fel. Det finns på marknaden färdiga kit för just sår som man kan köpa.


De är rätt prisvänliga och i vissa fall kan man fylla på efterhand man använt sig av innehållet.


Det går också att skapa sig ett eget kit och fylla den med det du anser är viktigt.

Ett enkelt sårkit med koksaltlösning, sårtvätt, kompresser, bomull, gasbinda, sax, tryckförband och febertermometer så kommer du en bit på vägen.


Kan ärligt säga att när jag var en förstagångs hundägare så hade jag ingen koll alls på vad som behövdes. Man åkte till veterinären för småsår som kunde ha vårdats hemma och sparat en några kronor.

Med åren och ett ex antal olyckor har jag utvecklat mitt första hjälpen kit och har numera en första hjälpen låda här hemma. (Har en väska som jag fyller på med det nödvändigaste om jag skulle vara på resande fot)


När man bor som man gör (landsbygden i södra norrland) så har man inte veterinären 10 min ifrån huset. Utan det kan vara 1-2 h om inte längre, beroende på vad för olycka som uppstått.

Därav är min låda med innehåll såpass större för att kunna hantera det mesta. Så vad finner du i min första hjälpen låda?Bilden visar ett axplock av det som finns men listar nedan vad jag alltid ser till att ha hemma:
-koksaltlösning -sårtvätt

-kompresser -manuka honung

-sterila kompresser -självhäftande gasbinda

-bomullspads -snögg (också en självhäftande binda)

-antibakteriell salva -febertermometer

-sax -ögondroppar

-probiotika -vätskeersättning

-prebiotika (canikur, diarsanyl etc) -gastrointestinal burkmat

-pincett -klotång

-tassalva


I skafferiet och frysen finns alltid:

-vit fisk eller kyckling (skonkost)

-ris (skonkost)

-psylliumfrön (mot diarré och även hård mage)

-morotspuré (mot diarré och även hård mage)

-fiskbullar i buljong (skonkost)

-vit sparris (när hunden ätit något vasst)


Jag personligen har haft hundar som haft lösa magar, hårda magar, hundar med små sår till stora sår, hundar som ätit olämpliga föremål och även en hund som blev överhettad. Hunden smet en varm dag och sprang efter ett spår, när den väl kom tillbaks var överhettning ett faktum.

Man kan väl säga att det har hänt en del under årens lopp och med det har lärt sig vad man kan behandla själv hemma eller när man ska vända sig till veterinär.


Att ligga i förebyggande syfte kan rädda liv om inte annat ge dig några mer minuter/timmar tills du kan komma till veterinären.


Jag hoppas att informationen ovan har varit till hjälp och att du fått inspiration att gå över ditt egna första hjälpen kit. Antingen att skaffa ett eller fylla på det du redan har. :)14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page